DAVID COHEN, Editor           
         

 

IMPORTANT PHOTOGRAPHS FROM THE METROPOLITAN MUSEUM OF ART, INCLUDING WORKS FROM THE GILMAN PAPER COMPANY COLLECTION / TOP 20



1) Edward Steichen
“THE POND - MOONLIGHT”, 1904
multiple gum bichromate print over platinum
16 1/16 by 19 11/16 inches
Est,: $700,000-$1,000,000
Sold: $2,928,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #6, Tuesday, February 14, 2006
*World Record For A Photograph At Auction
*World Record For The Artist At Auction


2) Alfred Stieglitz
“GEORGIA O’KEEFFE (HANDS)”, 1919
palladium print
9 5/8 by 7 5/8 inches
Est.: $300,000-$500,000
Sold: $1,472,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #11, Tuesday, February 14, 2006
*World Record For The Artist At Auction


3) Alfred Stieglitz
“GEORGIA O’KEEFFE (NUDE)”, 1919
palladium print
9 3/8 by 7 5/8 inches
Est.: $300,000-$500,000
Sold: $1,360,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #13, Tuesday, February 14, 2006


4) Edward Steichen
“BALZAC – THE OPEN SKY”, 1908
direct carbon photograph
20 ¾ by 15 ½ inches
Est.: $500,000-$700,000
Sold: $632,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #7, Tuesday, February 14, 2006


5) Alfred Stieglitz
“GEORGIA O’KEEFFE (IN FRONT OF CHARCOAL DRAWING)”, 1918
platinum-palladium print
9 5/8 by 7 5/8 inches
Est.: $150,000-$200,000
Sold: $531,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #10, Tuesday, February 14, 2006


6) Paul Outerbridge
“MARMON CRANKSHAFT”, 1923
gelatin silver print
4 ½ by 3 3/8 inches
Est.: $100,000-$150,000
Sold: $374,400
SOTHEBY’S, N08165, Lot #19, Tuesday, February 14, 2006
*World Record For The Artist At Auction


7) Margaret Bourke-White
“GARGOYLE, CHRYSLER BUILDING, NEW YORK”, 1929-30
over-sized, warm-toned, gelatin silver print
19 by 13 5/8 inches
Est.: $100,000-$150,000
Sold: $352,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #21, Tuesday, February 14, 2006
*Record for the artist at auction


8) Alfred Stieglitz
“GEORGIA O’KEEFFE (BY CAR)”, 1933
gelatin silver print
8 5/8 by 7 3/8 inches
Est.: $80,000-$120,000
Sold: $329,600
SOTHEBY’S, N08165, Lot #20, Tuesday, February 14, 2006


9) Walker Evans
“ALABAMA TENANT FARMER (FLOYD BURROUGHS)”, 1936
gelatin silver print
9 by 7 ¼ inches
Est.: $30,000-$50,000
Sold: $307,200
SOTHEBY’S, N08165, Lot #56, Wednesday, February 15, 2006


10) Edward Steichen
“THE POOL – EVENING: A SYMPHONY TO A RACE AND TO A SOUL”, 1899
platinum print, with hand-applied ink border
7 7/8 by 6 1/16 inches
Est.: $100,000-$150,000
Sold: $296,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #5, Tuesday, February 14, 2006


11) Edward Weston
SCENE SHIFTER”, 1921
platinum print, with gouache highlights
9 ½ by 7 5/8 inches
Est.: $30,000-$50,000
Sold: $284,800
SOTHEBY’S, N08165, Lot #17, Tuesday, February 14, 2006


12) Alfred Stieglitz
“291 – BRAQUE – PICASSO EXHIBITION”, 1915
platinum print
7 ¾ by 9 ¾ inches
Est.: $50,000-$70,000
Sold: $262,400
SOTHEBY’S, N08165, Lot #12, Tuesday, February 14, 2006


13) Margrethe Mather
“PIERROT”, 1920
platinum print
9 ½ by 7 ½ inches
Est.: $30,000-$50,000
Sold: $228,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #18, Tuesday, February 14, 2006
*World Record For The Artist At Auction


3-Way Tie
14) Alfred Stieglitz
“MARSDEN HARTLEY”, 1916
gelatin silver print
9 ½ by 7 ¼ inches
Est.: $50,000-$70,000
Sold: $216,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #14, Tuesday, February 14, 2006


14) Edward Weston
“BANANAS”, 1930
gelatin silver print
9 5/8 by 7 5/8 inches
Est.: $80,000-$120,000
Sold: $216,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #25, Tuesday, February 14, 2006


14) Dora Maar
“PERE UBU”, 1936
gelatin silver print
15 9/16 by 11 inches
Est.: $100,000-150,000
Sold: $216,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #29, Tuesday, February 14, 2006


15) Andre Kertesz
“NATURE MORTE (111)”, 1928
gelatin silver print
6 ½ by 8 ¼ inches
Est.: $30,000-$50,000
Sold: $192,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #30, Tuesday, February 14, 2006


16) Edward Weston
“NUDE ON SAND”, 1936
gelatin silver print, “printed no later than 1957”
7 ½ by 9 ½ inches
Est.: $25,000-$35,000
Sold: $168,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #66, Wednesday, February 15, 2006


17) Laszlo Moholy-Nagy
“WINTER – BERLIN VOM FUNKTURM”, 1928
gelatin silver print
9 ¼ by 6 7/8 inches
Est.: $25,000-$35,000
Sold: $162,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #35, Tuesday, February 14, 2006


2-Way Tie
18) Jaromir Funke
“SELECTED IMAGES”, 1922-27
a group of 3 gelatin silver photographic prints
various sizes to 11 ½ by 9 ¼ inches
Est.: $5,000-$7,000
Sold: $156,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #79, Wednesday, February 15, 2006


18) Robert Frank
“NEW MEXICO (U.S. 285, NEW MEXICO)”, 1955
gelatin silver print, “probably printed before 1970”
11 ½ by 7 5/8 inches
Est.: $20,000-$35,000
Sold: $156,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #101, Wednesday, February 15, 2006


3-Way Tie
19) Alvin Langdon Coburn
“VORTOGRAPH N0. 8”, 1917
gelatin silver print
11 by 8 3/8 inches
Est.: $100,000-$150,000
Sold: $132,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #8, Tuesday, February 14, 2006


19) Walker Evans
“TENANT FARMER WIFE (ALLIE MAE BURROUGHS)”, 1936
gelatin silver print
9 5/8 by 7 5/8 inches
Est.: $30,000-$50,000
Sold: $132,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #57, Wednesday, February 15, 2006


19) Robert Frank
“N.Y.C., 14TH STREET WHITE TOWER HAMBURGERS”, 1949
gelatin silver print, “printed circa 1948”
5 ¼ by 9 3/8 inches
Est.: $10,000-$20,000
Sold: $132,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #98, Wednesday, February 15, 2006


2-Way Tie
20) Alfred Stieglitz
“LOOKING NORTH, FROM AN AMERICAN PLACE”, 1931
gelatin silver print
7 ½ by 9 ½ inches
Est.: $30,000-$50,000
Sold: $120,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #22, Tuesday, February 14, 2006


20) Robert Frank
“BARBER SHOP THROUGH SCREEN DOOR, MCCLELLANVILLE, SOUTH CAROLINA”, 1955
gelatin silver print, “printed circa 1977”
9 ¾ by 14 ½ inches
Est.: $20,000-$30,000
Sold: $120,000
SOTHEBY’S, N08165, Lot #102, Wednesday, February 15, 2006










Send comments for publication on this article to the editor